2 Dakika Kural için masal oku

Bir an sonrası olmayabilir dirimında. Eğer yaşamazsan o an hissettiklerini, sonrasında bunun midein nedamet duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim hayatta olmak istediğimi’ dersin…”

En önemlisi bile öğrendiklerini kesinlikle birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar muhtevain çıktı musavver kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha âlâ olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak nüansındalık ve imijinasyon yani görselleştirme yeteneklerini geliştireceklerdir.

Ayrıca, bu yazıda, masalların çocukların birey zekasını nite vüruttirdiği ve onlara sosyal bileğerlerin ne aktarıldığı incelenecek.

Bayağı ve anlaşılır dil kullanımı, masalların çocuklar aracılığıyla kolay izleme edilmesini ve anlaşılmasını katkısızlar.

Ayrıca, bu hatda, masalların çocukların romanesk zekasını ve içtimai becerilerini nite desteklediği ve ahlaki değerlerin kavranmasına kesinlikle yardımda bulunmuş olduğu incelenecek.

Antrparantez, bu yazgıda, masalların toplumsal bileğerleri kesinlikle yansıttığı, anatomi doğkakımı ve dirimın anayasa sorunlarına nite ışık tuttuğu ve çocuklar karınin mürebbi değerlerinin semtı gün yetişkinler muhtevain de derin anlamlar taşıdığı incelenecek.

Sonra, Mucize Kız’ın tatlı gözleriyle kapkara gözlerine falp bu dersi bir zaman elan ayrıntılandırmasını beklediğini hissedince devam etmiş Bilgili Ağababa:

Bilge Dede ise tek bapğuna soru sormadığı için “Bir derdin mi var kızım, sual etmek istediğini neden sormuyorsun?” dememiş işğuna. Günler böyle akıp gitmeye, konuklar da bu doğru kıza şaşkınlıkla bakıp durmaya devam etmiş…

Var oğlum, sanarak yanıt vermiş, hem de bir peri kızı. Amma şimdi o da bizim kabil bir beniâdem sayılır…

Bir varmış bir yokmuş, önceki zaman içre kalbur saman süresince yemyeşil dikmelarla kaplı bir ormanda, bedduaşap bir evde yaşayan tavşan…

İşi görülen sağlığına kavuşan tilki bir teşekkürname dahi etmeden ordan uzaklaşıcakken Yardımsever Leylek tilkinin arkasından seslenmiş:

Maymun masal oku ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ongunta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, dikmeların dallarında…

Geleneksel masalların çağdaş terbiye metodlarıyla elbette bütünleşmiş edildiği ve çağdaş çocuk yazınının bu masalları elbette yeniden yorumladığı ele tuzakınacak.

Kitaplarla arası uz sıfır çocuklar yürekin çok bir tomar zorlama yapmayın bunun yerine onunda beğeneceği türden kitaplar alın giderek kıraat tercihleri değmaslahatecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *